Традиционална богојављенска пихтијада у Гркињи

Дана 19. јануара 2021. у селу Гркиња, у организацији Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ Гаџин Хан, Црквене општине заплањске и Месне заједнице Гркиња, уз подршку Туристичке организације општине Гаџин Хан организовано је традиционално богојављенско окупљање и такмичење у прављењу пихтија и грејане ракије.

Манифестација је започела у 8 часова литургијом у цркви Успење пресветле богородице, затим је настављена литијама кроз село до крста у месту званом Бресје где је обављено и освећење богојављенске воде. Након тога је започела и манифестација такмичарског карактера у припремању пихтија и грејане ракије уз присуство бројних мештана и руководства општине.

Трочлани жири је одредио по три најбоље припремљена јела и три најбоље спремљене „грејане“ ракије.

Организатор манифестације Народна библиотека „Бранко Миљковић“ обезбедио је награде за прва три места у обе конкуренције. Награде је добитницима доделио председник општине Милисав Филиповић. Свим учесницима у такмичењу, Туристичка организација општине Гаџин Хан је доделила пригодне поклоне. Након тога, уприличено је послужење за учеснике и госте манифестације.