Освећење темеља храма у Сопотници

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски г. Теодосије, адмистратор Епархије нишке, освештао је у недељу 07.маја 2017. године темеље храма Светог Георгија у заплањском селу Сопотници.

DSCN3268

Ово ће бити други храм у овој парохији који је посвећен овом угоднику Божијем.

DSCN3244

У чину освећења и полагања камена темељца саслуживали су јереј Драган Станковић, заплањски парох, јереј Раде Трипић, брестовачки парох, протојереј Златко Василић из нишког храма Светог Пантелејмона, те протођакон Стеван Кричка.

DSCN3316

Преосвећеног епископа г. Теодосија дочекао је велики број Сопотничана као и верника из околних села.

DSCN3279

После чина освећења темеља храма, архипастирским словом обратио се епископ г. Теодосије, најпре представивши житије Светог великомученика Георгија, а затим је похвалио труд свих мештана, представника Општине Гаџин Хан и Месне заједнице Сопотница. На крају, похвале су биле упућене и брату Ивану Митићу који је иницирао идеју да се изгради православни храм у овом селу и наставио леп обичај ктиторства у српском роду.

DSCN3298

Владика је позвао мештане да уграде себе у изградњу овог храма. Благословио је оне који су започели и поучио их је да градњу наставе у слози и љубави и да што пре светињу доврше. Милозвучне речи нашег архипастира орадостиле су срца окупљених верника.

DSCN3368

DSCN3361

Окупљеним верницима обратили су се председник Општине Саша Ђорђевић и Милисав Филиповић из Месне заједнице Сопотница. Председник Општине се захвалио епископу г. Теодосију што је успео да пронађе времена и скупи снаге да у једној недељи два пута посети Општину Гаџин Хан. Захвалио се свима који су учинили први корак у изградњи храма Светог Георгија и нагласио је да ћемо изградњом светиње и ми постати бољи људи.

DSCN3389

DSCN3392

Потом је у центру села изведен пригодан културно-уметнички програм КУД-а „Иван Цветковић“ из Гркиње, а затим је уприличена трпеза љубави у просторијама Месне заједнице за све присутне вернике.

DSCN3397