Дочек Православне нове године и Богојављењско пливање за часни крст у Заплању

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког господина Арсенија, Општина Гаџин Хан и Парохија заплањска организују дочек Православне Нове године и Богојављењско пливање за часни крст у Заплању.

На повечерје празника светог Василија Великог у суботу 13.01. у сусрет православној Новој години служиће се Света Литургија од 22 часа у храму свете Петке у Мариној Кутини. Након литургије обезбеђено је послужење, кувано вино и ракија за све госте. Као и предходних година од поноћи биће наступ дувачког оркестра и ватромет.

На празник Богојављења у петак 19.01.служиће се света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Гркињи од 08 часова а након литургије се иде у литију до саборног Крста у Гркињи, где ће бити освећење Богојављенске водице. Код крста ће бити организована манифестација „Пихтијада“, такмичење у најбоље припремљеним пихтијама и такмичење за најбољу грејану ракију.

Као и предходне, а ове године други пут по реду, биће организовано пливање за часни крст на брани Кутинске реке у Гаџином Хану од 12:30 часова.

Услови за учешће у пливању су:

-да је особа старија од 18 година

-да је крштен/а

-да присуствује и причести се на светој Литургији у Гркињи

-да се пре пливања обави лекарски преглед, који ће организовати дом здравља Гаџин Хан

Пријаве за пливање су позивом на бројеве:

Зоран Мартиноски

0652860356

Милан Стевановић

0612258900

Јереј Душан Јанковић, парох заплањски

0640008194

Број учесника није ограничен јер пливање неће имати такмичарски карактер већ ће сви који испуњавају услове моћи да учествују. Најбржег пливача свакако очекује награда – крст у дуборезу.

У сарадњи са институцијама локалне самоуправе потрудићемо се да ове дане учинимо једном лепом традицијом, која ће из године у годину окупљати све већи број људи, који ће понети лепе успомене и увек пожелети да поново дођу, учествују и буду окупљени око своје цркве. 

Парохија Заплањска