Конститутивна седница Одбора за животну средину и ванредне ситуације СКГО

У уторак 20. марта 2018. године у сали Народне Библиотеке „Бранко Миљковић“ у Гаџином Хану одржана је конститутивна седница Одбора за животну средину и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина (СКГО).

Седници је присуствовао и Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван који је поручио да ће министарство пружити пуну подршку локалним самоуправама у решавању кључних питања заштите животне средине кроз израду пројектно-техничке документације, али и кроз јачање приватно-јавног партнерства, како би се створили основни предуслови за решавање кључних еколошких проблема у Србији.

Седницу је водио председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић који је у свом излагању изразио задовољство што први пут мала општина као што је Гаџин Хан има прилике да председава једним Одбором Сталне конференције градова и општина.

Након кратке презентације о општини Гаџин Хан прешло се на конституисање Одбора а за заменика председника одбора изабрана је општина Власотинце.

На седници су, поред изборних активности и разматрања постигнутог у претходном периоду, утврђене активности Одбора у наредном периоду, и указано на правце деловања у овим областима локалних самоуправа широм Србије.

Међу планираним активностима СКГО истакнути су јачање међусобне сарадње и заједнички пројекти општина, оснивање зелених савета на локалном нивоу, укључивање заједнице локалних самоуправа у борби против климатских промена.

Након завршетка седнице чланови Одбора за животну средину и ванредне ситуације СКГО коју  чини 21 представник градова, општина и градских општина у Србији, и својим деловањем покрива две области – заштите животне средине и за деловање у ванредним ситуацијама посетили су фабрику комуналне опреме „РЕСОР“ из Гаџиног Хана.