XXVI зимски успон на Трем

У суботу 19. фебруара 2022. године Планинарски клуб Железничар из Ниша, у сарадњи са ПД „Трем 1810“ из Доњег Душника, организује републичку планинарску акцију са успоном на највиши врх Суве планине –Трем (1810 мнв).

Субота 19.02.2022. године

Окупљање учесника акције и пријава „Штабу акције“ у објекту “Старо купатило“ у центру Доњег Душника. Отварање и старт акције je у парку испред, у 07:00 часова. По отварању креће прва група водича на стазу. У складу са мерама безбедности, препорука организатора је да сваки учесник или група учесника крене на стазу одмах по пријављивању, а накасније до 08:00 часова када креће друга група водича. Стаза иде кроз село Горњи Душник, преко превоја Девојачки гроб (1311 мнв), гребеном Суве планине до врха Трем (1810 мнв). Дужина стазе у једном правцу је 10 км. Повратак је истом стазом.

Оганизатор ће за вођење акције обезбедити довољан број лиценцираних водича.
За све учеснике акције ће бити обезбеђена књижица успона и печат успона.
Најбројнији планинарски клуб ће добити пехар, док ће сваки клуб који је узео учешћа на акцији добити захвалницу за ућешће.

Ове године, у складу са мерама безбедности везаних за пандемију вируса covid19 неће бити организованог ручка и културно-уметничког програма.

На стази је неопходно придржавати се упутстава водича, припадника Горске службе спасавања као и одредаба „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“. Учесници акције учествују на сопствену одговорност. Сви учесници морају имати основну планинарску опрему за зимске услове и добру физичку кондицију. Приликом кретања гребеном Суве планине, најстроже је забрањено приближавање ивици гребена, због постојања „стреха“ и опaсности од пада.

Учешће малолетних особа, млађих од 16 година је могуће само уз присуствно родитеља/старатеља.
Учешће малолетних особа, млађих од 14 година може бити изведено само на делу стазе до Девојачког гроба уз присуствно родитеља/старатеља.

Вође и водичи група планинара су одговорни за своје групе.

Обавезе вођа пута и водича који доводе групе планинара:

•   да на акцију поведу психофизички здраве планинаре, кондиционо спремне за зимски успон
•   да провере адекватност и исправност опреме планинара које воде на стазу
•   да на време пријаве учешће на акцији (најкасније до четвртка, 17. фебруара 2022. године, са тачним бројем учесника акције)
•   да по доласку у штаб акције у Доњем Душнику организатору доставе списак учесника на обрасцу бр.1 КПП Планинарског савеза Србије.
•   да се придржавају свих прописаних мера против спречавања ширења вируса COVID19 прописаних од стране надлежних органа које организатор и Планинарски савез Србије морају да спроведу.

За планинаре који не долазе организовано са вођом или водичем групе, обавезно је пријављивање учешћа у Штабу акције у Доњем Душнику.

Организатор задржава право да у случају временских неприлика или више силе откаже успон.

Организатор није одговоран за учеснике који крену на стазу самостално, пре или након организованог поласка (или полазака), као ни за учеснике који одаберу други правац кретања од предвиђеног. Сви учесници акције то чине на сопствену одговорност.

Контакти:

Светозар Димитријевић 060/1476212
Јелена Цветковић 064/8330003
Е-пошта ПК „Железничар“ Ниш: pkzeleznicarnis@gmail.com

Смештај:

Доњи Душник:

  1. собе за преноћиште 063/403537 – Мирко Трем
  2. категорисане собе у приватној кући 063/8459768 Слађица
  3. категорисане собе у приватној кући 064/8313112 Душан.

Нишка Бања:

https://www.381info.com/pretraga?rec=APARTMANI+NI%C5%A0KA+BANJAj
www.sobe-smestaj.com/smestaj-u-niska-banja.html
www.booking.com