Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт.

Солунски фронт је пробила Шумадијска дивизија, у позадини је била Тимочка дивизија, а иза њих добровољачка југословенска дивизија. Са стране су биле две француске дивизије. „Петнаестог септембра 1918. пробијене су линије бугарско-немачке које су утврђене на планинским висовима на северу Грчке, односно данашње Македоније, на висини од 1.600 метара, са различитим котама“ Фронт је био дугачак више од 100 километара, а бреша где је пробијен фронт била је између седам и девет километара.
Дан пре тога, 14. септембра, систематском артиљеријском ватром направљена је припрема, али фронт је пробијен пешадијом Шумадијска дивизија Друге армије је била ударна песница са Степом Степановићем на челу. Шумадинци су добили похвалу од врховног команданта укупног фронта, француског генерала Депереа, који је нарочито ценио српско јунаштво.
У Краљевини Југославије то је био дан славе српске војске и дан слободе.